Τα μυστικά της σοκολάτας – Τι αποκαλύπτουν οι επιστημονικές μελέτες για την υγεία
Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό, τον εγκέφαλο και την όραση.

Η πίστη πως το κακάο και η σοκολάτα ωφελούν τον οργανισμό υπάρχει εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Μάγια και Αζτέκοι θεωρούσαν το κακάο ιερό, ένα δώρο των θεών, το οποίο χρησιμοποιούσαν όχι μόνο σε θεραπείες αλλά και σε θρησκευτικές τελετές.
Αν και το κακαόδεντρο είναι ιθαγενές της Αμερικής, μόλις έγινε γνωστό στους Ευρωπαίους, άρχισαν να το αξιοποιούν. Ήδη από τον 16ο αιώνα, με τον «Κώδικα της Φλωρεντίας» –ένα έργο Ισπανού μοναχού που περιέγραφε τη ζωή στον Νέο Κόσμο– καταγράφονταν τα θεραπευτικά οφέλη του κακάο, προσφέροντας πολύτιμη γνώση στην Ευρώπη.
Η σοκολάτα προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου. Αυτοί περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, φυσικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και καρκίνου, ενώ τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Μετά την επεξεργασία των κόκκων παράγεται το κακάο, το βασικό στοιχείο της σοκολάτας.
Όταν αναρωτιόμαστε αν η σοκολάτα κάνει καλό, η απάντηση δεν είναι απλή. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να ακούσουν ένα «ναι», όμως τα δεδομένα δείχνουν πως το ζήτημα είναι πιο σύνθετο.
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ενισχύει τη λειτουργία των αρτηριών, του εγκεφάλου και ακόμη και της όρασης.
Διαβάστε για τα απρόσμενα οφέλη της σοκολάτας!
